Waar bent u naar op zoek?

column

Event management

28-08-2012

In mijn vrije tijd kan ik kiezen uit tal van activiteiten die samenhangen met het christelijk geloof. Daar een festival, hier een avond, elders een lezing, om de hoek een sing-in.

Nieuw op deze markt schijnt het klooster. Voor een luttel bedrag kun je daar overnachten, mee-eten en meeleven met de enkele monnik die ons land nog telt. Mijn omgeving wees mij hierop, kennelijk mijn interesse voor de traditie en bewondering voor kathedralen verwarrend met diepgaande affectie met Rome. Zou dit niet wat voor mij zijn?

Ik was vrij resoluut in mijn nee. Wel een bepaald nee. Ik kan mij voorstellen dat de rust in een klooster weldadig is. In de hectiek van het leven zul je in een klooster best op adem kunnen komen. 

Mijn nee komt voort uit andere overwegingen. Ik ben al een vrij versnipperd mens. Goede kans dat wat ik op zondag meekrijg de maandag niet haalt. Het is de worsteling van mijn generatie. We zijn een samenraapsel van kleine verhaaltjes en we spelen veel verschillende rollen in ons leven. In het ene deel van ons leven kan a waar zijn, terwijl in het andere deel b waar is. Tegen die achtergrond ben ik terughoudend in, wat ik noem, christelijk event management.

Evenementen te over. Hier op Urk zou ik elke avond wel kunnen vullen met een christelijk evenement. Het zou mijn leven verder versnipperen. Mijn probleem is dan ook niet zozeer, zoals bij Luther, dat wij ons in het klooster terugtrekken uit de wereld. Het is eerder dat wij God opsluiten in het klooster, het festival, de avond of de sing-in. Zonder dat Hij de rest van ons leven doortrekt.

God wil bij ons zijn in Zijn Woord. Dat moet ons leven doortrekken. Gezonde basisstructuren daarvoor zijn de zondagse Woordverkondiging en de Schriftlezing bij elke maaltijd. De kerk en het gezin – als kerkje in de kerk – geven structuur in het leven uit Gods Woord. Zoals een gestructureerd voedingspatroon het meest gezond is voor ons lichaam, is een structureel Woorddieet het beste voor onze geest. Om heel te worden.

Arjan Baarssen